Sunday, January 7, 2018

Asunto-osakeyhtiölaki, laki jota saa rikkoa vailla rangaistusta

Joulukuun alussa tuli kuluneeksi vuosi siitä kun muutin omasta huoneistostani terveyshaitan takia pois. Tuosta alkaen taloyhtiön hallitus on toistuvasti kertonut korjaavansa ongelman.

He eivät tosin ole osoittaneet lupauksilleen minkäänlaista katetta. Avuksi on haettu Vantaan ympäristökeskuksesta ja he ovat todenneet huoneiston terveyshaitan ja vaatineet taloyhtiötä toimiin asiassa. Tuosta uhkavaatimuksen päivämäärästä on kulunut jo yli puoli vuotta, eikä sielläkään ole asialle sen jälkeen muuta juuri tehty. Taloyhtiö on heillekin luvannut korjata huoneistoni ja heille katteetonkin lupaus tuntuu riittävän.

Huoneiston korjausta varten on jo teetetty korjaussuunnitelma, tosin senkin osalta saamani laskelmat ja simuloinnit vaikuttivat tehdyn väärin. Ja suunnittelin itsensäkin mukaan huoneisto ei korjauksen jälkeenkään tule täyttämään vaatimuksia. Vantaan rakennusvirasto suositteli ettei kannata tehdä ollenkaan asumisterveysmittauksia, koska korjattu huoneisto ei niitä tulisi täyttämään.

Eli tilanne on edelleen se että hallitus on väittänyt että kaikki ongelmat johtuvat omista korjaus- ja muutostöistäni. Heille on sanojensa mukaan asiantuntijaraportti tämän lauseen tueksi. He ovat kieltäytyneet kertomasta minulle mihin korjaus- tai muutostyöhöni he viittaavat, kuka heidän raportinsa on laatinut tai mitään muutakaan raportista. Lisäksi he väittävät ettei heidän oman vakuutusyhtiönsa aiemmin teettämät raportit olisi päteviä, sama koskee heidän teettämiään muita mittauksia. Luonnollisesti myös kaikki minun teettämäni tutkimusraportit on heidän mielestään merkityksettömiä (mm. homekoiraraportti, VTT:n sertifioiman RTA:n tekemä kartoitus rakenneavauksineen ja asumisterveyslaboratoriossa analysoituine näytteineen).

Eli näin oikeusvaltiossa. Kun taloyhtiön hallitus ei tee niitä tehtäviä joita asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, he eivät syyllisty mihinkään rikokseen. He eivät joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen yhtään mistään. Asiassa nostamani kanne on asunto-osakeyhtiötä vastaan. Mikäli As Oy todetaan korvausvelvolliseksi, ei hallitus edelleenkään ole velvollinen korvaamaan mitään ennen kuin As Oy mahdollisesti nostaa kanteen heitä vastaan. Tuossa vaiheessa tosin on melko varmaa että kanneoikeus on vanhentunut (3/5 vuotta).

Eli asunto-osakeyhtiölaki on vähän samanlainen kuin kypäräpakko oli muutamia vuosia sitten polkupyöräilijöille. Laki on olemassa, mutta rangaistavuus puuttuu.

On toki mahdollista, että muut osakkaat jossain vaiheessa heräävät todellisuuteen, mutta pelkään pahoin että sen hetken koittaessa on jo myöhäistä saada ketään vastuuseen.

On toki mahdollista käsitellä asiaa riita-asiana käräjäoikeudessa ja se asia tässä onkin vireillä. Tosin kovin oikeutetulta se ei tunnu, kun ylimääräiset kulut vuokra-asumisesta lähentelevät 1500€ kuukaudessa ja tuohon päälle vielä asianajajan palkkiot. Halu asua omassa huoneistossani, ilman terveyshaittaa on tullut maksamaan jo kymmeniä tuhansia, eikä loppua näy. Ehkä jotain väliaikatietoa on tulossa tammikuun loppupuolella, kun vihdoin viivysten jälkeen As Oy antaa vastineensa käräjäoikeudelle. On toki mahdollista että As Oy kertoo myös heille että he haluavat pitää oman kantansa salaisuutena.

No comments:

Post a Comment