Tuesday, November 21, 2017

Hallituksen vaatimukset tutkimiseen.

Vuodenvaihteen 2016-2017 tienoilla huoneistoa piti ensimmäisen sisäilmatarkastuksen ja vauriolöydöksen jälkeen tutkia lisää. Itse olen alusta asti vaatinut että tutkinnassa käytetään ammattitaitoista tutkijaa. Tällainen on esimerkiksi VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija.

Taloyhtiölle kattava tutkiminen ei sopinut ollenkaan. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, joka työskentelee NCC:llä korjausrakentamisen työmaainsinöörinä, oli selkeästi kattavaa tutkimista vastaan. Hallitus väitti että porareikätutkimus kertoo kaiken vaadittavan. Lopulta he myöntyivät siihen, että heidän valitsemansa toimija ottaisi myös joitain homenäytteitä.

Hallitus väittää, että he saivat vinkin / ohjeistuksen kyseisen toimijan käyttöön kiinteistöliitosta.

Olisin edelleen tuolloin halunnut itse teettää rakennekartoituksen VTT:n RTA sertifioinnin omaavalla toimijalla. Kyseinen tutkija olisi tarvinnut hallituksen suostumuksen rakenneavauksiin. Lupaa ei tuolloin, tammikuun lopulla, saatu.

Myöhemmin paljastui mm. että hallitus oli sopinut valitsemansa toimijan kanssa etukäteen, ettei mikrobinäytteitä saa ottaa mistään muualta kuin yhdeltä seinältä. Tällä seinällä on tekemiäni muutoksia, mm. 40mm Anselmi sisustuslevy.

Kyseinen toimija toimitti myös rakennesimulaation, jonka mukaan ainoa ongelma on asentamassani lisäeristeessä. Kukaan rakennusalan asiantuntijoista, joita oli asiaa selvittämässä, ei kyennyt huomaamaan että simulaatioon oli eksynyt pikku virheitä. Esimerkiksi Anselmin uretaanin lambda arvoksi oli sattunut 0,002. Oikea arvo koko levylle on 0,03 ja yleisesti uretaanille 0,022. Tuosta "mitättömästä pikkuvirheestä" johtuen laskelma oli aika kaukana todellisuudesta. "Pikkuvirheestä" johtuen laskelma antoi lukemia joita saataisiin todellisuudessa aikaiseksi noin 345mm lisäeristeellä.

Hallitus tilasi kyseiseltä toimijalta myös korjaussuunnitelman huoneistooni.
Kun korjaussuunnitelma oli valmis, hallitus totesi korjauksen olevan kallis eikä sitä tultaisi toteuttamaan. He ehdottivat sen sijaan "pientä pintaremonttia".

Myöhemmin tutkimuksen ja suunnitelman valmistuttua taloyhtiön hallitus päätti etteivät ole tilanneet ollenkaan tutkimusta tai suunnitelmaa huoneistooni. Eli siis tässäkin asiassa taloyhtiön johto kokee että he voivat jälkikäteen muuttaa aiempia päätöksiään. Yhtiökokouksessa, toisen osakkaan kysyessä, isännöitsijä ilmoitti että kaikki laskut ko. toimijalle on maksettu. Toimijan mukaan taloyhtiöllä on maksamattomia laskuja yhteensä 6167,02€ edestä. Kyseinen summa koostuu huoneistoni tutkimuksesta ja korjaussuunnitelmasta.

Hallituksen puheenjohtajan viesti minulle, lähetetty 26.1.2017:

Hei Kimmo,

TaloXXX:n kanssa on sovittu katselmus huoneistoosi ma 6.2. klo 9.00.

Heille ei ensi viikko sopinut. Luultavasti ottavat myös näytteitä samalla kertaa.

Tärkeintä on että pääsevät paikan päälle tutustumaan ja tutkimaan selvittääksemme mitä ja miksi on tapahtunut ja laatimaan korjaussuunnitelma.


Edellä olevasta voi kaiketi joku päätellä ettei mitään ole tilattu.


No comments:

Post a Comment